Mengenal BI-Fast Payment, Kebijakan Bank Indonesia Pengganti SKNBI

Arjunapulsamurah.com, Kota Malang – Artikel update terviral soal Mengenal BI-Fast Payment, Kebijakan Bank Indonesia Pengganti SKNBI #Mengenal #BIFast #Payment #Kebijakan #Bank #Indonesia #Pengganti #SKNBI

Sebelum merancang perubahan polisi yang dinamakan BI-Fast Payment, Bank Indonesia menggunakan rangka kerja dasar Sistem Kliring Nasional Bank Indonesia (SKNBI). Walaupun mempunyai fungsi utama yang sama, BI-Fast menawarkan inovasi yang lebih maju dalam bidang teknologi kewangan.

BI-Fast adalah infrastruktur sistem pembayaran runcit menggunakan pelbagai instrumen dan saluran pembayaran yang boleh dilakukan dalam masa nyata 24/7. Ini adalah salah satu usaha Bank Indonesia untuk mencipta penyelesaian bayaran Indonesia yang memudahkan.

Ciri-ciri polisi ini, seperti yang diadaptasi daripada laman web rasmi Bank Indonesia, adalah:

  • Beroperasi 24/7.
  • Masa nyata di peringkat bank dan pelanggan.
  • Urus niaga tolak dan tarik.
  • Boleh menggunakan Alamat Proksi
  • Mempunyai sistem pengesanan penipuan.
  • Ciri pemberitahuan kepada pelanggan secara automatik.
  • Mempunyai sistem Anti Cucian Wang/Memerangi Pembiayaan Keganasan (AML/CFT).

Menurut Ketua Jabatan Komunikasi Bank Indonesia, Erwin Haryono, kerangka dasar BI-Fast adalah sebahagian daripada Rangka Tindakan Sistem Pembayaran Indonesia (BSPI). Hala tuju dasar ini dirancang untuk dilaksanakan secara berperingkat dari 2019 hingga 2025.

Ekosistem pembayaran BI-Fast dijangka menjadi tonggak utama pembayaran di Indonesia dengan menerapkan prinsip bersepadu, boleh beroperasi, dan saling berkaitan. Untuk ke sana, Bank Indonesia akan mula melaksanakan perubahan pada Disember 2021. Langkah pertama yang akan membuka inovasi ini ialah menetapkan kadar pemindahan dana individu tertinggi daripada IDR 6,500 kepada IDR 2,500.

Berita mengenai perubahan yuran perpindahan adalah yang paling kerap dikongsi dan menjadi tajuk utama di pelbagai sumber berita dan media sosial. Walau bagaimanapun, secara garis besar, Bank Indonesia melaksanakan lima perkara dasar semasa melaksanakan BI-Fast, termasuk:

1. Keahlian: penyedia perkhidmatan kewangan baik dalam perbankan, bukan perbankan dan pihak lain boleh menjadi peserta dalam rangka kerja dasar BI-Fast. Syarat utama untuk menyertai skim ini adalah memenuhi kriteria umum dan khusus yang ditetapkan oleh Bank Indonesia.

2. Bank yang mengambil bahagian: dalam tempoh awal yang bermula pada Disember 2021, terdapat 22 bank yang akan menjadi peserta awal. Manakala 22 bank lain akan mengambil bahagian dalam tempoh seterusnya bermula Januari 2022.

Sebanyak 22 bank yang akan mengambil bahagian dalam tempoh awal ialah: Bank Tabungan Negara (BTN), Bank DBS Indonesia, Bank Permata, Bank Mandiri, Bank Danamon Indonesia, Bank CIMB Niaga, Bank Central Asia (BCA), Bank HSBC Indonesia, Bank UOB Indonesia, Bank Mega, Bank Negara Indonesia (BNI), Bank Syariah Indonesia (BSI), Bank Rakyat Indonesia (BRI), Bank OCBC NISP, Bank Negara Simpanan Syariah, Bank Permata Syariah, Bank CIMB Niaga Syariah, Bank Danamon Indonesia Syariah , Bank BCA Syariah, Bank Sinarmas, Citibank, dan Bank Woori.

3. Jenis peruntukan: Sumber teknologi dan infrastruktur BI-Fast boleh dijalankan oleh peserta secara bebas, sub-bebas (sebagai gabungan), atau perkongsian antara peserta atau pihak ketiga, mengikut keperluan yang berkenaan.

4. Penentuan had transaksi nominal: dalam peringkat awal dasar ini, infrastruktur yang disediakan hanya untuk aktiviti pemindahan individu. Had pemindahan nominal yang boleh dibuat hanya 250 juta Rupiah.

5. Skim harga: Bank Indonesia mengenakan bayaran sebanyak IDR 19 setiap transaksi. Sementara itu, yuran pemindahan antara bank maksimum ditetapkan pada IDR 2,500. Bank boleh menentukan harganya sendiri yang lebih rendah daripada had ini jika ia mahu.

Secara umumnya, kriteria keahlian yang ditetapkan oleh Bank Indonesia adalah untuk memenuhi aspek institusi, prestasi kewangan, dan keupayaan sistem maklumat. Selain itu, kriteria khusus yang perlu dicapai untuk menjadi peserta dalam infrastruktur ini diringkaskan kepada 3C (Sumbangan, Keupayaan, Kerjasama). Pihak yang ingin menjadi peserta juga mesti memenuhi kriteria Juara dalam Kesediaan yang diukur dengan kesediaan dalam aspek orang ramai (sumber Manusia)proses (proses)teknologi (teknologi), dan kesediaan sebagai pengurus dana.

Dalam menghadapi ekosistem pembayaran yang semakin baik ini, anda juga boleh memanfaatkan momentum untuk meningkatkan kemudahan transaksi untuk perniagaan anda. guna gerbang pembayaran boleh membantu untuk menampung lebih banyak transaksi kerana banyak saluran pembayaran yang tersedia.

NICEpay sebagai gerbang pembayaran Indonesia juga mempunyai sistem keselamatan yang terjamin. Lesen daripada Bank Indonesia bersama lesen PCIDSS memastikan setiap transaksi yang dibuat disulitkan dan diawasi oleh pengawal selia. Saluran pembayaran yang boleh anda pilih dengan perkhidmatan NICEpay ialah: akaun maya melalui 9 bank utama di Indonesia, debit dalam talian, kad kredit, pembayaran melalui kedai serbaneka, dompet digital (e-dompet), ansuran bukan bank, pautan pembayaran, pengeluaran, untuk penyiaran SMS.

Jika anda berminat untuk sertai, tekan butang hijau untuk mendaftar melalui WhatsApp. Layari www.nicepay.co.id untuk melihat maklumat lengkap tentang produk dan tawaran menarik lain.

Sumber: bi.go.id,financial.business.com, kompas.tv, liputan6.com

Sekian Informasi update hari ini soal #Mengenal #BIFast #Payment #Kebijakan #Bank #Indonesia #Pengganti #SKNBI Mengenal BI-Fast Payment, Kebijakan Bank Indonesia Pengganti SKNBI

Sharing is caring...