Apa Itu Programmer? Berikut Jenis, Tugas, dan Skill yang Wajib Dikuasai! – Arjuna Pulsa Murah.com

Arjunapulsamurah.com, Kota Malang – Kabar update viral tentang Apa Itu Programmer? Berikut Jenis, Tugas, dan Skill yang Wajib Dikuasai! – Arjuna Pulsa Murah.com #Apa #Itu #Programmer #Berikut #Jenis #Tugas #dan #Skill #yang #Wajib #Dikuasai #Arjuna Pulsa Murah.com

Hello rakan Arjuna Pulsa murah.com!

Industri teknologi semakin berkembang, semakin banyak perniagaan berasaskan teknologi. Banyak syarikat menggunakan teknologi untuk membangunkan produk atau perkhidmatan mereka. Terdapat banyak pihak yang terlibat dalam penciptaan aplikasi atau program. Yups, salah seorang daripada mereka ialah Programmer.

Menjadi pengaturcara adalah salah satu profesion yang diperlukan oleh banyak syarikat, terutamanya perniagaan atau syarikat berasaskan teknologi. Profesion pengaturcara agak menjanjikan. Sebabnya selain dianggap cool, profesion programmer juga terkenal dengan gaji yang berpotensi lumayan. Itulah sebabnya ramai anak muda bermimpi untuk menjadi pengaturcara yang boleh dipercayai.

Tetapi sebelum itu, adakah anda tahu apa tugas atau kemahiran yang diperlukan untuk menjadi seorang pengaturcara? kita faham dulu..
1. Apakah itu Pengaturcara?
Pengaturcara adalah orang yang tugasnya adalah untuk membangunkan perisian atau aplikasi. Tugasnya meliputi semua proses pembangunan peranti. Bermula daripada proses merangka, membuat atau membangunkan peranti, menguji peranti, mengubah suai hingga menyelenggara perisian. Biasanya, tugasan ini dibahagikan kepada beberapa pengaturcara dalam pasukan. Walau bagaimanapun, tidak jarang semua tugas ini dilakukan oleh seorang.

Terdapat pelbagai sistem yang dicipta oleh pengaturcara, yang boleh dalam bentuk laman web, aplikasi web, perisian, atau aplikasi mudah alih. Malah untuk membuatnya, terdapat banyak bahasa pengaturcaraan yang mesti dikuasai, seperti PHP, Python, Java, JavaScript, dan lain-lain.

2. Jenis-jenis Pengaturcara
– Pembangun Web
Terdapat 3 jenis pembangun web:
• Pemaju Bahagian Hadapan
• Pembangun Back End
• Pembangun Tindanan Penuh
– Pembangun Perisian
– Pembangun Aplikasi Mudah Alih
– Ahli Sains Data
– Pentadbiran data

3. Tugas Pengaturcara
– Menganalisis program yang diperlukan
– Mereka bentuk model sistem
– Menulis kod program
– Lakukan penyahpepijatan
– Program ujian

4. Kemahiran yang mesti dikuasai
– Menguasai Bahasa Pengaturcaraan
– Memahami Sistem Operasi
– Memahami Konsep dan Keperluan Program
– Memahami Pangkalan Data
– Mempunyai Kemahiran Insaniah yang Mencukupi
– Kemahiran komunikasi
– Memahami bahasa Inggeris

Dalam dunia ini, terdapat ramai pengaturcara yang membina program dengan ramai pengguna. Berikut ialah beberapa contoh pengaturcara yang berjaya yang boleh memberi inspirasi kepada anda, yang telah diringkaskan oleh #teamArjuna Pulsa Murah daripada pelbagai sumber:
1. Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee ialah pencipta World Wide Web. Beliau mereka bentuk dan membina sistem akses internet yang anda gunakan sekarang. Pengaturcara ini juga membuat laman web pertama dengan bahasa pengaturcaraan HTML supaya ia boleh diakses oleh pengguna dari seluruh dunia.

2. Larry Page dan Sergey Brin
Larry Page dan Sergey Brin ialah pengasas Google, enjin carian terbesar hari ini. Kedua-duanya memulakan projek Google pada tahun 1996, semasa masih pelajar di Universiti Stanford. Pada masa itu, Larry Page dan Sergey Brin sangat berminat dengan sistem enjin carian. Mereka tidak berpuas hati dengan enjin carian di internet ketika itu iaitu Page Rank. Dari situ muncul idea Google, yang bertujuan untuk mengumpul maklumat dari seluruh dunia dan menjadikannya mudah diakses supaya ia berguna untuk semua orang. Sistem Google berfungsi dengan mendasarkan struktur pautan antara tapak web untuk menentukan kedudukan setiap tapak web. Nah, ranking akan dipaparkan dalam enjin carian, mengikut kata kunci yang dimasukkan.

3. Bill Gates
Pengaturcara seterusnya yang berjaya ialah Bill Gates, pengasas Microsoft dan sistem pengendalian Windows.
Permainan Tic-Tac-Toe ialah program komputer pertama yang dicipta oleh Bill Gates. Selepas itu, dia memberi tumpuan kepada pengaturcaraan dan membina Microsoft dengan Paul Allen. Sehingga kini, lebih daripada 75% pengguna komputer di dunia menggunakan sistem pengendalian Windows. Selain itu, Microsoft juga telah berkembang dengan mengeluarkan banyak varian program, seperti Microsoft Word, Microsoft Powerpoint, Microsoft Excel, dan sebagainya.

4. Matt Mullenweg
Pada tahun 2002, Matt Mullenweg adalah pengguna blog b2/cafeblog, platform untuk menerbitkan blog atau kandungan pengguna. Walau bagaimanapun, b2/cafeblog nampaknya berhenti membangunkan perisiannya pada tahun itu. Dari situ, timbul idea daripada Matt yang membangunkan program dengan sistem seperti b2/cafeblog. Sehingga Januari 2003, WordPress telah dicipta, yang kini merupakan platform blog nombor satu di dunia dengan lebih daripada 30 juta laman web aktif.

5. Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg ialah seorang pengaturcara yang berjaya mengasaskan Facebook pada tahun 2004. Proses pengaturcaraan hanya dilakukan di bilik asrama kampusnya. Pada mulanya, Facebook hanya ditujukan untuk pelajar Universiti Harvard, tetapi perlahan-lahan mula digunakan secara meluas dan berjaya menjadi platform media sosial nombor satu.

Begitulah perbincangan tentang apa itu Programmer, bermula dari definisi, jenis, tugas, sehinggalah kemahiran yang diperlukan. Adakah anda bersedia untuk menjadi seorang pengaturcara? Apa jua bidang pengaturcaraan yang anda pilih, teruskan mengasah kemahiran anda dan dapatkan pengalaman dengan mengusahakan pelbagai projek peribadi atau bersama.

Jika anda berminat untuk menjadi sebahagian daripada Pembangun / pasukan teknikal Arjuna Pulsa murah.com anda, anda boleh menghantar CV anda ke (e-mel dilindungi)

#paymentgatewaykerenArjuna Pulsa Murah
#paymentgatewayterbaikArjuna Pulsa Murah
#paymentgatewayindonesiaArjuna Pulsa Murah
#paymentgatewayindonesia
#bestpaymentgateway
#pintu masuk pembayaran termurah
#paymentgatewayindonesiawithoutNPWP
#solutionlinepayment

Source : https://blog.ipaymu.com/apa-itu-programmer-berikut-jenis-tugas-dan-skill-yang-wajib-dikuasai/

Itulah Kabar update hari ini soal #Apa #Itu #Programmer #Berikut #Jenis #Tugas #dan #Skill #yang #Wajib #Dikuasai #Arjuna Pulsa Murah.com Apa Itu Programmer? Berikut Jenis, Tugas, dan Skill yang Wajib Dikuasai! – Arjuna Pulsa Murah.com

Sharing is caring...