Apa itu UMKM? Pengertian Hingga Jenis UMKM | arjunapulsamurah.com Blog

Arjunapulsamurah.com, Kota Malang – Artikel update teranyar tentang Apa itu UMKM? Pengertian Hingga Jenis UMKM | arjunapulsamurah.com Blog #Apa #itu #UMKM #Pengertian #Hingga #Jenis #UMKM #arjunapulsamurah.com #Blog

Istilah UMKM cukup popular di kalangan masyarakat Indonesia. UMKM sendiri adalah singkatan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana.

Jenis usaha ini juga telah diatur secara sah melalui Undang-Undang Nomor 20 Tahun 2008 tentang Usaha Mikro, Kecil dan Sederhana.

Ia juga diketahui bahawa saiz perniagaan pastinya dikira dengan perolehan yang diperolehi, jumlah aset dan bilangan pekerja yang diambil bekerja juga menentukan saiz perniagaan.

Selain itu, perniagaan yang mempunyai nilai bersih yang besar tidak boleh dikategorikan sebagai PKS. Contohnya, perusahaan milik negara, perusahaan milik swasta dengan perolehan yang tinggi, dan perusahaan milik asing di Indonesia. Kemudian apa itu MSME? Berikut adalah penerangan ringkas tentang PKS

Apakah MSME?

MSME adalah perniagaan yang dimiliki oleh individu, isi rumah atau entiti perniagaan dengan aset tahunan dan perolehan tidak melebihi IDR 500 juta. Dengan kata lain, pendapatan yang dijana daripada perniagaan adalah agak kecil.

QTidak hairanlah, ramai PKS menjalankan perniagaan dari rumah sendiri. Perniagaan yang dikategorikan sebagai PKS boleh berbeza-beza.

Ia boleh dalam bentuk troli runcit, kedai runcit atau perniagaan perkhidmatan. Kadangkala banyak industri kecil dan pasar mini masih boleh dikategorikan sebagai PKS. UMKM sendiri berperanan sebagai penggerak ekonomi negara di Indonesia.

Pengertian UMKM sendiri telah tertuang dalam Undang-Undang Nomor 20 Tahun 2008 tentang Usaha Mikro, Kecil dan Menengah. Namun kini telah digantikan dengan PP No. 7 Tahun 2021 mengenai fasilitasi, perlindungan dan Pemberdayaan Koperasi dan Usaha Mikro, Kecil dan Sederhana atau yang sering disebut PP UMKM.

PKS sendiri seperti yang dinyatakan di atas memainkan peranan sebagai roda ekonomi negara di Indonesia. Terbukti bahawa PKS merupakan penyumbang terbesar kepada KDNK di Indonesia, serta menyerap paling banyak pekerjaan.

PKS ini menyumbang kepada halaju wang yang tinggi dalam pasaran. Selain itu, PKS turut membantu kerajaan membuka lebih banyak peluang pekerjaan.

Ditambah dengan perkembangan teknologi, banyak PKS mengalami peningkatan. Ini sudah tentu dirasakan secara langsung sebagai pelanggan, anda boleh berurus niaga dengan mudah.

Kebanyakan PKS sudah mempunyai laman web perniagaan dan akaun media sosial untuk memudahkan orang ramai melihat produk mereka.

Perkembangan UMKM di Indonesia

Pada masa ini perkembangan UMKM di Indonesia cukup besar. Seperti yang telah dinyatakan, PKS merupakan penyumbang terbesar kepada KDNK dan membuka paling banyak kekosongan pekerjaan.

Data yang diambil daripada kementerian koperasi dan PKS mengatakan, terdapat lebih 19 juta PKS yang kini beroperasi di Indonesia telah pun berjalan secara digital setakat Mei 2022.

Dari situ dapat dibuktikan, semakin ramai pelakon MSME yang sudah menggunakan teknologi digital untuk memajukan perniagaan mereka.

Data yang dikumpul dari 2009 hingga 2017 berjumlah 62 juta, dan menjelang 2022, kini terdapat lebih daripada 65 juta PKS di Indonesia.

Berikut adalah data MSME di Indonesia yang diambil dari 2009 – 2019:

 • 2009 berjumlah 52,764,750 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2010 berjumlah 54,114,821 unit dengan bahagian 100.53%
 • 2011 berjumlah 55,206,444 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2012 berjumlah 56,534,592 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2013 berjumlah 57,895,721 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2014 berjumlah 57,895,721 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2015 berjumlah 59,262,772 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2016 berjumlah 61,651,177 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2017 berjumlah 62,922,617 unit dengan bahagian 99.99%
 • 2018 berjumlah 64.2 juta unit dengan penguasaan pasaran sebanyak 99.99%
 • 2019 berjumlah 65.47 juta unit dengan penguasaan pasaran sebanyak 99.99%

Dinyatakan daripada laman web bpkm.go.id, PKS mempunyai sumbangan besar kepada KDNK sebanyak 61.97% daripada jumlah KDNK negara atau bersamaan dengan IDR 8,500. T setahun 2020. Kemudian PKS juga mampu menyerap hampir 97% tenaga kerja. Akhirnya dapat menyerap kredit terbesar pada tahun 2018 sebanyak IDR 1 trilion.

ciri-ciri MSME

Terdapat beberapa ciri PKS seperti berikut:

 • Jenis barang yang dijual sering berubah dan berubah dari semasa ke semasa, ia tidak tetap
 • Tempat perniagaan boleh berpindah jika perlu
 • Perniagaan belum melaksanakan sistem pentadbiran, kadangkala sistem pengurusan kewangan juga tidak teratur
 • Secara amnya tidak mempunyai lesen perniagaan atau sah

Jenis-jenis PKS

Secara umumnya, PKS terbahagi kepada tiga jenis iaitu perusahaan mikro, kecil dan sederhana.

syarikat mikro

Perusahaan mikro adalah kategori terkecil PKS. Ramai juga yang menganggap perniagaan rumah jenis ini dijalankan oleh individu atau isi rumah.

Dalam perniagaan mikro, aset dalam bentuk premis perniagaan tidak termasuk dalam pengiraan. Jika berdasarkan pendapatan, perniagaan mikro mempunyai perolehan tahunan sehingga IDR 300 juta, dengan aset sehingga IDR 50 juta, tidak termasuk tanah dan bangunan untuk premis perniagaan.

Contoh perniagaan mikro termasuk kedai runcit dan peniaga makanan. Di samping itu, perlu diingatkan bahawa perusahaan mikro sering menjalankan perniagaan mereka sendiri atau dibantu oleh mereka yang terdekat dengan mereka. Berdasarkan kerja, mereka tidak akan lebih daripada lima pekerja.

Perniagaan kecil kecilan

UMKM jenis ini mempunyai perolehan antara Rp. 300,000,000 hingga Rp. 500,000,000 dengan jumlah jualan tahunan sehingga Rp. 2 bilion.

Perniagaan ini, yang diklasifikasikan sebagai perniagaan kecil, termasuk kedai membaiki motosikal, kedai fotostat, pasar mini dan perniagaan katering.

Berkemungkinan besar perniagaan ini dijalankan oleh individu yang mempunyai modal yang besar. Namun begitu, terdapat juga perniagaan kecil yang dijalankan oleh entiti perniagaan yang terdiri daripada sebilangan orang.

Baca Juga: Pemahaman Lebih Dalam Mengenai Pembayaran Digital untuk PKS

Syarikat Sederhana

Perusahaan sederhana adalah jenis perniagaan terbesar dalam PKS. Perniagaan yang diklasifikasikan sebagai perniagaan bersaiz sederhana pastinya mempunyai kadar pusing ganti yang lebih tinggi, tetapi mereka tidak boleh dikategorikan sebagai perniagaan besar.

Mereka mempunyai perolehan tahunan antara IDR 500 juta dan IDR 10 bilion. Tambahan pula, ciri-ciri perniagaan bersaiz sederhana boleh dilihat daripada pengurusan kewangan mereka.

Mereka menggaji profesional kewangan dan memegang lesen perniagaan. Contoh perniagaan bersaiz sederhana ialah industri makanan berbungkus, kilang bakeri dan kedai perkakasan. Perniagaan ini juga mengambil lebih ramai pekerja.

Pada masa ini Usaha Mikro, Kecil dan Sederhana (PKS) mempunyai peranan yang besar sebagai usaha meningkatkan pembangunan ekonomi di Indonesia.

Di mana kelas pertengahan baharu semakin meningkat, dan teknologi digital telah meningkatkan peluang untuk memulakan perniagaan.

Pada masa ini terdapat lebih daripada berjuta-juta PKS (Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana) yang telah membangunkan perniagaan kecil ini kepada perniagaan yang lebih besar yang akan menjadi pemacu penting untuk pembangunan masa depan negara.

Salah satunya adalah dalam teknologi kewangan (financial technology) yang dikenali sebagai FinTech. Aktiviti FinTech dalam perkhidmatan kewangan boleh diklasifikasikan kepada 5 (lima) kategori iaitu Pembayaran, pemindahan, penjelasan dan penyelesaian (payment, clearing dan settlement).

Peranan FinTech dalam membangunkan PKS adalah memainkan peranan dalam meningkatkan celik kewangan, meningkatkan keusahawanan digital dan sumber pembiayaan perniagaan.

Baca Juga: Petua Bagaimana Melaksanakan Pengurusan Perniagaan untuk PKS

Salah satu harapan pemain MSME dalam pembangunan perniagaan adalah untuk mengakses pembiayaan melalui Fintech dalam bentuk Peer to Peer Lending (P2PL) selepas sebelum ini tidak dapat diakses oleh bank.

Kini untuk membantu perniagaan MSME ini. Terdapat perisian aplikasi invois dalam talian yang membantu pelakon MSME dalam menjalankan perniagaan mereka.

Platform invois digital dalam talian daripada arjunapulsamurah.com memudahkan PKS membuat dan menghantar invois.

Selain itu, arjunapulsamurah.com telah disepadukan secara langsung dengan pelbagai kaedah pembayaran. Jadi tidak perlu bersusah payah lagi dalam menyediakan pelbagai kaedah pembayaran untuk pelanggan.

Ayuh, gunakan arjunapulsamurah.com sekarang dengan mengklik butang di bawah!

(Dilawati 27 kali, 1 lawatan hari ini)

Sumber : Source link

Begitulah Artikel update teranyar tentang Apa itu UMKM? Pengertian Hingga Jenis UMKM | arjunapulsamurah.com Blog dengan tags keyword #Apa #itu #UMKM #Pengertian #Hingga #Jenis #UMKM #arjunapulsamurah.com #Blog

Sharing is caring...